NEDEN STERİLİZASYON VE DEZENFEKSİYON GEREKLİDİR?
Daha önceleri sadece ülkelere veya bölgelere has kabul edilen hastalıklar, artık bütün dünyaya rahatlıkla yayılabiliyor.
Dünyada HEPATİT gibi kan yoluyla bulaşan hastalıkların yayılması; çoğu alanda olduğu gibi, diş hekimliğinde de modern enfeksiyon kontrollerini zorunlu kıldı.
ULV CİHAZIYLA ORTAM DEZENFEKSİYONU
Önemli olan, diş tedavisi esnasında daha önceden sizde olmayan bir mikrop veya hastalığın size bulaşmamasıdır.
Tüm bu sebeplerle; muayenehanelerde ve kliniklerde enfeksiyon kontrolüne azami ölçüde dikkat edilmelidir.
Hekimlerin ve hastalarımızın temas ettiği bölgeler özel antiseptik solüsyonlar ile temizlenir, ilaçlanır. Hastaya özel tek kullanımlık bantlar ve streçler ile temas bölgeleri kaplanır. Hasta ve hekimlerin enfeksiyon riskini sıfıra indirmek amaçlı koruyucu önlük, bone, gözlük ve maske kullanılır.
Klinikte hasta için kullanılan kirli araç ve gereçler merkez sterilizasyon odamızda muhafaza edilir. Otoklavda sterilizasyonu tamamlanan araç gereçler özel olarak tek kullanımlık parçalar halinde poşet makinasında paketlenir. Klinikte kullanılan araç ve ekipmanlar otoklavlanarak, yüksek ısı ve basınç ile sterilizasyonları sağlanır.
Sterilizasyon
Bir maddenin üzerinde veya içinde bulunan tüm mikroorganizmalardan arındırılma işlemine sterilizasyon denir. Bu işlem sonrasında hastalık yapan ve yapmayan tüm mikroorganizmalar öldürülmektedir. Bu işlemi hafif, orta, ileri derecede sterilizasyon gibi ayırma imkanı yoktur. Bu işlem sonucunda sporsuz bakteriler, viruslar, mantarlar gibi tüm mikroorganizmalar ortadan kaldırılır. Sterilizasyon ya yapılmıştır ya da yapılmamıştır. Bu işlemin dereceleri ya da uygulama farklılıkları yoktur. Amaç ortamdan tüm mikroorganizmaların kaldırılmasıdır. Sterilizasyon işlemi uygulanan maddeler ve aletler için bu işlemin tamamlanması sonucu tanımlama için steril kelimesi kullanılır.
Dezenfeksiyon
Bir cisimden veya aletten insanlarda hastalık yapma özelliği olan mikropların uzaklıştırma işlemine dezenfeksiyon denir. Dezenfeksiyon işleminde kullanılan maddelere dezenfektan denir. Bunlar genellikle kimyasal maddelerdir. Bugün bir çok kimyasal dezenfektan madde kullanılmaktadır.
Antisepsi
Özellikle vücudun yüzeysel doku (deri-mukoya) ve lezyonlarında (yara v.b) kimyasal maddeler kullanılarak yapılan dezenfeksiyon işlemidir. Bu işlemde antiseptik solusyonlar kullanılır.
Diş ünitini nasıl temizliyoruz?
Hasta koltuktan kalktıktan sonra tüm tek kullanımlık malzemeler toplanır ve tıbbi ya da evsel atık çöp kutularına atılır. Metal aletler işlem sonrası toplanıp otoklavda steril edilmek üzere yıkanarak özel dezenfektan sıvılara konur. Ünitin temas edilen tüm yüzeyleri mikropları çok kısa sürelerde öldüren sıvılar sıkılarak temizlenir. Her yer temiz olduğunda oda havalandırılır ve yeni hasta için tek kullanımlık malzemeler çıkarılır.
Kullanılan aletleri nasıl temizliyoruz?
Kullandığımız malzemelerin çoğu tek kullanımlıktır. Metal el aletleri ise öncelikle dezenfektan sıvılarda bekler, sonra yıkanıp kurulanır, özel sterilizasyon poşetlerine konur, otoklav adı verilen sterilizasyon makinelerinde temizlendikten sonra kullanılana kadar poşetleri açılmadan beklenir.
Diş muayenehanemizde kullanılan başlıca sterilizasyon yöntemi ve ekipmanları
B CLASS – 3 Vakumlu Otoklav VIDEO
Basınçlı buhar ile sterilizasyon (OTOKLAV) nasıl temizliyor?
Burada esas buharla doymuş bir ortamda ve 100 dereceden yüksek ısı ile sterilizasyondur. Bu amaç için otoklav denilen aletler kullanılır. 121°C de 1.5 atmosfer basınç altında ve 15 dakika bekletilmekle sterilizasyon sağlanmış olur. Otoklavda bu ısı ve basınç altında bozulmayacak malzemeler sterilize edilir.

Otoklav Poşetleme Cihazı
Distile Su Cihazı