Masseter Botoksu (Çene Botoksu) Nedir?

MASSETER BOTOKSU: Çiğneme kaslarından biri olan masseter kasına yapılan nörotoksin enjekiyonu işleminin adıdır.
İki farklı sebeple yapılabilir;
1- Bruksizm yani diş sıkma-diş gıcırdatma
2- Yüz inceltme

Bruksizm: Uyanıkken veya uykudayken bilinçsizce diş sıkma ve gıcırdatma için kullanılan ve fiziksel ağrılı ve şiddetli diş problemlerine yol açabilen tıbbi terimdir. 2013 yılında uluslararası bir uzman grubu, bruksizmi “dişlerin kenetlenmesi veya gıcırdatılması ve/veya mandibulanın desteklenmesi veya itilmesi ile karakterize edilen tekrarlayan çene kası aktivitesi” olarak tanımlamıştır. Kronik diş gıcırdatma baş ağrısına, kulak ağrısına, yüz ağrısına ve hatta migrene neden olabilir. Bruksizmden kaynaklanan diş problemleri arasında diş minesinin kaybı, diş hassasiyetinin artması ve dişlerin düzleşmesi ve/veya ufalanması yer alır. Uyurken dişlerini gıcırdatıp sıkan bruksizm hastaları sıklıkla çene ağrısıyla uyanırlar.

Bilateral masseter kas hipertrofisi, her iki masseter kasın, ağrısız şişliği ile karakterizedir. Hastalar, genellikle kozmetik amaçlı tedavi için başvururlar. Günümüzde uygulanan tedavi ağız içi veya dışı yaklaşım ile, mandibulanın angulus bölgesini de içerebilecek şekilde, kasın bir kısmının rezeke edilmesi şeklindedir. Masseter hipertrofilerinde Botulinum toksin tip A kullanılmasının oldukça yeni bir tedavi şekli olarak, klasik cerrahi yöntemlere nazaran bazı avantajlar taşıyabileceğini Öne sürülmektedir.

Botulinum toksin, anaerobik Gram pozitif bir bakteri olan Clostridium botulinum tarafından üretilen, 150.000 dalton ağırlığında bir proteindir. Botulinum toksin A, iyi tanımlanmış bir etki mekanizmasına sahip bir nörotoksindir; nöromüsküler kavşakta, motor sinirlerden asetilkolin salınımını bloke eder ve kas kasılmalarını engeller. Botulinum toksin A, ilk kez 1980 yılında Scott tarafından strabismus ve blefarospazm tedavisinde lokal olarak uygulanmıştır. Takip eden çalışmalarda, 1989 yılında FDA (Food and Drug Administration) tarafından, strabismusta, blefarospazmda ve hemifasyal spazm gibi fasyal sinir bozukluklarında kullanımı onaylanmıştır.
Botulinum toksinin terapötik etkinliği uygulandığı kasta kemodenervasyon ve lokal paralizi oluşturma yeteneğine bağlıdır. Toksin 100 kilo daltonluk bir ağır zincir ve 50 kilo daltonluk bir hafif zincirden (1 kilo dalton = 1000 dalton) oluşmaktadır.

Kimler Masseter Botoksu Yaptırabilir?
Çene şeklinden memnun olmayan ve uygulamaya sorun teşkil edecek herhangi bir rahatsızlığı bulunmayan yetişkinler bu işlemi yaptırabilir. Ancak hamile veya emziren anneler ve genel sağlık durumu yerinde olmayan bireylere çene botoksu önerilmez.

Nörotoksinle (Botoksla) Diş Gıcırdatma Tedavisi
Sabah kalktığınızda baş ağrısı çekiyorsanız ilk düşünülmesi gereken diş sıkmadır. Bu durum kişinin hayat kalitesini iyice bozar. Ayrıca aşırı aktifleşen kaslar sebebi ile adeta body çalışmış gibi kas kalınlaşır ve masseter hipertrofisi oluşur, çene kısmı genişler, yüzde köşeli sert ve erkeksi bir görüntü meydana gelir. Yüz estetik görünümünü kaybederek V şekli yerine kare şekline döner. Kare yüz ifadesi erkeksi bir yüz demektir. Çok sert gıdalar yiyen veya çok fazla sakız çiğneyenlerde de masseter hipertrofisi oluşabilir. Bu sorunun giderilmesinde en hızlı ve pratik çözüm, o kasa uygulanacak olan nörotoksindir.

Şekil. A. Superior: Kulak memesinden cheilion’a; 
B. Posterior: Tragustan 1cm; C. Ön: MM’nin ön sınırının 1 cm arkasında;
D. Alt: Mandibulanın alt kenarının 1 cm yukarısında.

Masseter Botoksu Nasıl Uygulanır?
Uygulama yapılacak alan lokal anestezik İle uyuşturulur. Uygulama yapılacak kısımda işaretleme yapılarak masseter kasına nörotoksin enjekte edilir. Yaklaşık 10 dakika süren bu işlem esnasında birey herhangi bir acı duymaz. Masseter botoksu oldukça güvenli bir işlemdir.

Masseter botoksunda etki ne zaman başlar? Kalıcı mıdır? Ne sıklıkta yapılmalıdır?
Etki en erken işlemden 3 gün sonra en geç 21-30 gün sonra görülür. 21-30 gün sonra halen diş sıkma devam ediyorsa ilave doz eklenir. Kas ne kadar kalın ve sertse etki o kadar geç oluşur ve ilave doz ihtiyacı artar. Yapılan işlemin kalıcılığı 4-6 aydır. Tekrarlayan uygulamalarda veya kişinin olaya sebep olan stresinin azaldığı durumlarda beyin ilgili kasa mesaj göndermeyi bırakabilir ve bu aralık giderek uzar.
İşlemden ortalama 1 ay sonrası tam etki oluştuğunda kas kasılmayınca kalınlığı da giderek azalır yüz de giderek incelir. Yüz zayıflamış gibi görünür. Bu etkisinden dolayı yüzü geniş ve toplu kişilerde yüzü daha ince ve zarif göstermek amaçlı sadece masseter kasa nörotoksin uygulaması yapılabilir.

Masseter botoksunun faydaları nelerdir?
Baş ağrılarını azaltır
Yüzü inceltip daha zarif bir görüntü kazandırır
Diş eti çekilmelerini önler
Diş kırıklarını ve diş ucu tahribatını engeller.
Daha kaliteli bir uyku sağlar, ertesi güne sarkan diş sıkmaya bağlı yorgunluk hissini ortadan kaldırır
Kişiyi daha rahat ve huzurlu hissettirir.

Nörotoksin (Botoks) Yan Etkileri
Nörotoksin (Botoks) uygulaması sonrası kısa süreli bir kızarıklık ve enjeksiyon bölgelerinde kabarıklık olabilir. Bunlar kısa sürede (24-48 saatte) düzelir. Bazen geçici olan şişlik ve morarma görülebilir. Enjekte edilen kaslarda ve bu kaslara komşu diğer bazı kaslarda ortaya çıkan güçsüzlük ve buna bağlı geçici fonksiyon kayıpları en sık görülen yan etkilerdir. Bunlar arasında, enjekte edilen kasa bağlı olarak, yutma güçlüğü, kafanın öne düşmesi, göz kapağında ve kaşlarda düşme, çift görme, alerjik reaksiyonlar, el ve kol becerilerinin azalması görülebilir. Bunun dışında, enjeksiyon yerinde birkaç gün süren ağrılar görülebilir. Ancak Botulinum toksinin kalıcı bir yan etkisi yoktur. Tüm yan etkiler geçicidir.

Masseter botoks etkisi ne zaman geçer?
Bu uygulama sonucunda elde edeceğiniz yüzde incelme 3-4 hafta içerisinde maksimum seviyeye gelir. Bu işlemle ortaya çıkan V etkisi (inceltici etki), 4 ay kadar devam eder. İşlemi ve dolayısıyla enjeksiyonları tekrarladığınız sürece, incelme etkisinin kalıcılığı artacaktır.

İşlemin ne sıklıkla tekrarlanması gerekir?
Genellikle ilk tedavinin ardından hastaların çoğu için ek tedavi gerekmez. Ancak daha fazla kontur isteyen bireylerin, 6 ayda bir tekrar enjeksiyon için işlemi yaptırmaları tavsiye edilir.

Masseter botoksundan sonra nelere dikkat etmek gerekir?
İşlemin ardından dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

● Botoks 7.günde etkisini göstermeye başlayacaktır.

● İlk birkaç saat kasları zorlayacak sert gıdalar çiğnememelisiniz.

● Bölgeye masaj yapmamanız gerekir.

KAYNAKLAR
1-Edward Ilho Lee, Nam-Ho Kim, Ro-Hyuk Park, Jong-Beum Park, Tae Joo Ahn. Botulinum Toxin Type A for Treatment of Masseter Hypertrophy: Volumetric Analysis of Masseter Muscle Reduction over Time. http://dx.doi.org/10.14730/aaps.2016.22.2.79Arch Aesthetic Plast Surg 2016;22(2):79-86
2- Zekai Yaman, Şevket Özkal, Salim Göktepe. Benign masseter Hipertofisinin Botulinum toksin TİP A le tedavisi. İÜ Diş Hek Fak Der 1997: 31:3-6 https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/93754

3- Standring S (Ed.). Gray’s anatomy: the anatomical basis of clinical practice. USA; Elsevier; 2015.

4- Vania Hıratsuka Dalmedo. Management of masseter hypertrophy and bruxism with Botulinum Toxin. 2021;8:6 | www.thepmfajournal.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir